Functie van de nederzetting

Nederzettingstype:

Gou is een oud, middeleeuws terpdorp. Een terpdorp kenmerkd zich door een terp (verhoogd land) in het centrum van het dorp. Meestal bevond zich hier de kerk, zo ook in Grou. Grou is ook 1 van de 2 vlekkes die Friesland kent. Een vlekke is een Fries berip en is een grote nederzetting, die zich onderscheidt van andere dorpen door meer voorzieningen. Het is echter geen stad en heeft geen stadsrchten. Daarom wordt het in Friesland een vlekke genoemd. Zoals gezegd, Friesland kent 2 vlekkes: Grou en Gorredijk.

Ontstaan van Grou

Door de ligging aan water, kan Grou zich in de 15e eeuw ontwikkelen tot een nederzetting van handel en scheepvaart. De handel wordt bevorderd door een belangrijke verbindingsweg die wordt aangelegd, recht door een moerassig gebied dat eerder transport lastig maakte. Dit is de weg die ook genoemd wordt bij infrastructuur, onder het kopje van de A32. Dit was eerst een onverhard modderpad. Later werd deze weg vervangen door een verharde weg, en tegenwoordig kennen wij deze verbinding als de A32.

Industriële revolutie in Grou

In de 18e eeuw maakt Grou enige industriële ontwikkeling mee. Ten eerste wordt dit bevorderd door de ligging aan de Overijsselse straatweg in 1826/1827. Zo werd de verharde weg genoemd die het oude, onverharde modderpad verving. Na enige aanpassingen van deze weg, kreegdeze de naam N32. Verder werd de industriële revolutie ook bevorder door de ligging aan de spoorverbinding Leeuwarden – Zwolle, aangelegd in 1868. Door deze ontwikkelingen komen er onder andere een grote industrie in hout bewerking, scheepswerven en een zuivelfabriek. In deze tijd speelde de familie Halbertsma een belangrijke rol. Zij hadden bijna overal een vinger in de pap te brokkelen, maar ze stonden vooral bekend om hun fabriek. Deze bestaat nogsteeds, en maakt nog steeds houten kratten en pallets.

Grou tegenwoordig

In de loop der jaren ontwikkelt Grou zich tot een steeds geliefdere woonplaats. Het dorp is, vergeleken met oude kaarten, enorm gegroeid en je vind er veel voorzieningen. Aan de west kant, naast de snelweg/Groene Buffer, staat een relatief nieuwe wijk. Hier zijn ook de atletiek baan, trainingsvelden, voetbalvelden met tribune en 1 van de 2 ijsbanen te vinden. Ook blijft water een belangrijke rol spelen voor Grou.

Grou heeft zich ontwikkeld tot een duidelijk toeristisch dorp, met uitstekende watersport voorzieningen. Vooral wanneer je door de oude dorpskern van Grou wandelt, voel je overal de watersport sfeer. Overal kunnen bootjes gehuurd of aangemeerd worden. Grou ligt in de regio Mid-Fryslân en wordt daarmee als 'hartje Friesland' gezien. Natuurlijk zijn er in Friesland meer bekende en geliefde watersport plaatsen, maar Grou staat zeker niet onder aan het lijstje. Wanneer mensen van buiten Friesland Grou al kennen, zal het meestal vanwege de watersport zijn.

Uiterlijk dorp:

Vroeger werd Grou een archipeldorp genoemd. Dit omdat het dorp niet alleen omringd werd door water, maar ook doorsneden werd door allemaal kleine vaartjes. Tegenwoordig zijn bijna al deze vaartjes gedempt maar aan de wirwar van nauwe straatjes en steegje kun je het waterpatroon nog wel terug zien.  

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb