Sint Piter

Geen SinterKlaas maar Sint Piter

Zoals wordt genoemd onder andere kopjes, vinden we in Grou de Sint Piter kerk. Sint Piter speelt een erg belangrijke rol voor Grou, en dit begint allemaal voor 1700. Voor 1700 vierde Friesland in Maart namelijk dat het voorjaar werd. In Grou werd dit feest het Sint Piter feest genoemd. Dit omdat Sint Piter de beschermheilige van Grou was: Petrus, in Grou verbasterd tot Piter, was de vissers appostel van Jezus. Omdat Grou van oorsprong een vissersdrop was, was Sint Piter als beschermheilige een logische keuze! Het Sint Piter feest was een soort ruigere uitvoering van het oude Sint Maarten feest.

In 1701 werd de nieuwe kalender ingevoerd. Deze maakte het jaar 11 dagen korter, en hierdoor viel Sint Piter nu op 21 Februari. Het feest van Sint Piter verwaterde steeds verder.

Rond 1900 zat het feest van Sint Piter echt in een dip. Kleuterjuffrouw Jansen uit Grou vond dit zonde, en blies en feest nieuw leven in. Zij bedacht de huidige Sint Piter figuur en sindsdien is Sint Piter weer een groot feest in Grou.

Het opvallende is dat tegenwoordig in Grou geen Sinterklaas gevierd wordt. Waarom niet? De figuur van Sint Piter was geïnspireerd op Sinterklaas. In plaats van 5 december pakjes avond te vieren, viert Grou pakjesavond op 21 Februari. De zaterdag voor 21 Februari komt Sint Piter aan. De hele week is het feest en zijn er allerlei activiteiten en op 21 Februari wordt Sint Piter (die ook met de stoomboot aankomt en weer vertrekt) weer uitgezwaaid. Enkele verschillen: Sint Piter heeft een witte cape en rijdt op een zwart paard. In tegenstelling tot Sinterklaas wordt Sint Piter geholopen door slechts 1 Zwarte Pyt!

Hier boven een afbeelding van de Sint Piter kerk. De bouw van deze kerk begon in de tweede helft van de twaalfde eeuw. Oorspronkelijk werd de kerk helemaal met turfsteen gebouwd. De kerk werd in Romaanse stijl gebouwd, wat nog duidelijk terug te zien is.

Voor de echte liefhebber: na de reformatie werd in 1653 het koor van het schip gescheiden. Omdat na de reformatie geen gebruik meer werd gemaakt van het schip, kreeg dit (afgezonderde) deel twee verdiepingen. De bovenste verdieping werd gebruikt als rechtshuis van de grietenij (zo werd een gemeente genoemd in deze tijd) en de onder verdieping werd een gevangenis. Tijdens deze verbouwingen werd later ook baksteen gebruikt. Hierdoor komt het dat nog steeds duidelijk turfsteen en baksteen terug te vinden zijn.

In 1870 werd alles weer veranderd. De bovenruimte van het voormalige schip werd de consilstorie van de kerk, het onderste deel (de voormalige gevangenis) werd de kosters woning. In 1965 betrok de koster een andere woning en werd de vrijgekomen ruimte gebruikt voor kerkelijke activiteiten. De nieuwe woning bevindt zich naast de kerk. Hier was ook ruimte voor een school/cathegesatie ruimte. Hier onder een foto van de nieuwe kosters woning