Verkaveling

Allereerst: wat is verkaveling? Wikipedia geeft een hele goede, eenvoudige uitleg: De manier waarop land in stukken (die we kavels noemen) is verdeeld.

Rondom Grou herkennen we blokverkaveling. Dit is een vorm van verkaveling waarbij de stukken land redelijk rechthoekig zijn verdeeld. Wel is er duidelijk onderscheidt te maken tussen de oudere en de nieuwere kavels. Bij de oudere kavels zie je namelijk onregelmatige blokverkaveling. Dit is een vorm waarbij (een deel van) de grenzen worden bepaald door natuurlijk omstandigheden, meestal in de vorm van een riviertje. Daardoor zijn de grenzen van de kavl niet recht, deze kronkelt bijvoorbeeld net zo als het riviertje.

Bij de nieuwere kavels zie je regelmatige blokverdeling. Hierbij lopen de grenzen (relatief) strak. Als er hier een riviertje ligt wordt dit zo uitgegraven en aangepast dat het recht tussen de kavels door stroomt. Dit is een duidelijk kenmerk van nieuwere kavels. Eerste paste de mens aan de aan, maar nu zien we steeds meer dat de mens de natuur dwingt aan te passen.

 

De afbeelding hier boven is een oude kaart van Grou. Hier zie je duidelijk dat de kavels verdeeld zijn volgens blokverkaveling. Wel zie je hier vrij duidelijk dat het om onregelmatige blokverkaveling gaat, de grenzen van de kavels zijn niet vaak recht.

Later werden enkele grenzen van kavels wel rechtgetrokken. Ook kamen er 'nieuwe' kavels door ruilverkaveling. Met ruilverkaveling werd het land opnieuw verdeeld (door boeren onderling, of door de gemeente), waarbij alles precies uitgemeten werd. Hier zie je weer een stuk belangrijke ruimtelijke ordening terug: de natuur (de kavels) werden zo aangepast dat alles makkelijker en efficiƫnter werd voor de mens.

Waar een riviertje zorgde voor lastige kronkels in een grens, werd het riviertje aangepast en recht gegraven zodat de grens ook recht werd. Zo werd het veel makkelijker om snel en efficiƫnt het land te bewerken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb